Marie

Förkunskap innan körlektionen.


Praktisk förkunskap(privat övningskörning):
Haft körkort i ca 20 år

I simulatorn:
Övat i simulatorn 2 timmar.

Innehåll i körlektionen:

Övning 1-5

Maries Tankar och upplevelser om att köra i bilsimulator:

Jag har haft körkort sedan 1993, men körde bara lite precis efter att jag klarade uppkörningen. Det gjorde att jag aldrig riktigt fick någon vana bakom ratten. Nu har jag flyttat och känner ett större behov av att köra bil. Den dagliga logistiken blir mycket enklare och jag får en fantastisk frihet. Tyvärr har jag genom åren utvecklat en rädsla för att köra bil och har känt mig nervös inför tanken att sätta mig bakom ratten.

För att övervinna denna rädsla kontaktade jag Trafikpedagogerna. När jag hörde att de har en bilsimulator på trafikskolan blev jag glatt överraskad. Det kändes perfekt att kunna öva i simulatorn innan jag tog en körlektion. I simulatorn var där ingen som dömde mig och jag fick tydliga instruktioner om vad jag skulle öva på. Körning är som att cykla – en färdighet man måste underhålla! Det var skönt att kunna öva i lugn och ro, där misstag inte fick några verkliga konsekvenser. Dessutom kunde jag välja och vraka bland övningarna, vilket passade mig utmärkt.

Hur var simulatorupplevelsen?

En del elever kan bli yra och illamående av att köra i en bilsimulator och få ”simulatorsjuka”. Men det var inget problem för mig, jag mådde prima hela tiden!

Vad övade du på?

Jag fokuserade på grundläggande övningar som backning och parkering. Det var verkligen nyttigt att få en känsla för hur stor bilen är och hur den svänger. Det var en lättnad att kunna öva på parkering utan att oroa sig för att köra in i någon annan bil. Jag känner mig mycket säkrare nu och tror att det kommer bli enklare i verkligheten.

Kändes det verkligt?

Jag tycker inte att det var någon enorm skillnad mellan att köra i simulatorn och en riktig bil. Visst, ibland känns det lite ”platt” och man får inte riktigt samma djupkänsla. Simulatorn påminner en inte heller om att kolla speglarna, och trafiken kan vara mer oförutsägbar i verkligheten.

Skulle du rekommendera andra att använda simulator?

Absolut! Speciellt om man är nervös och rädd för att köra bil.

Hur kändes det sedan när du tog en körlektion med en trafiklärare?

Det kändes bra. Simulatorn var en fantastisk startpunkt för att bygga upp självförtroendet och bli mer bekväm bakom ratten. Det kändes enklare att köra när jag sedan kom ut i bilen.